Regel op tijd de (vervangende) toestemming voor vakantie met uw kinderen

17 juni 2019

De zomervakantie staat weer voor de deur, de vakanties worden geboekt en de vrije dagen worden aangevraagd. Een jaarlijks terugkerend probleem in de vakantieperiode, vooral in het geval van gescheiden ouders, is dat de ene ouder met het kind (of de kinderen) op vakantie wil, maar de andere ouder hiervoor geen toestemming geeft of weigert de paspoorten of ID-kaarten af te geven. Lees hier wat u in een dergelijk geval kunt en/of moet doen.

Als u van plan bent om met uw minderjarige kinderen naar het buitenland op vakantie te gaan, raden wij u aan om vooraf alles goed te regelen zodat u niet voor eventuele verrassingen komt te staan. Als ouders met gezamenlijk gezag, bent u namelijk verplicht om elkaars toestemming te hebben voor een buitenlandse vakantie met de kinderen en u moet dit bij een eventuele grenscontrole kunnen aantonen. Dit vereiste is in het leven geroepen om kinderontvoering tegen te gaan.

Toestemmingsformulier

De toestemming van de andere ouder kunt u aantonen door middel van het toestemmingsformulier ‘reizen met een minderjarige naar het buitenland’. U kunt dit formulier hier downloaden. Het aantonen van de toestemming is vormvrij, wat inhoudt dat u de toestemming van de andere ouder ook op een andere manier mag aantonen. Het meenemen van het toestemmingsformulier is dus niet verplicht, maar is bedoeld als hulpmiddel om de controle bij de grens gemakkelijker te maken.

Procedure vervangende toestemming

Helaas komt het vaak voor dat de andere ouder weigert om toestemming te verlenen voor de vakantie of de vereiste reisdocumenten, zoals een ID-kaart of paspoort, niet wil afgeven. Als dat het geval is, kunt u ons inschakelen. Wij kunnen voor u namelijk zogenaamde ‘vervangende toestemming’ verzoeken aan de rechter. Ook kunnen wij, indien nodig, afgifte van een ID-kaart of paspoort vorderen.

De rechter weegt in een procedure tot vervangende toestemming de veiligheid van het land van vakantie en het risico van het niet terugkeren van de kinderen na vakantie mee. Als de rechter tot de conclusie komt dat er geen gevaar is in het land van bestemming en er geen vrees is voor ontvoering, dan zal de rechter toestemming verlenen voor de vakantie. De uitspraak van de rechter vervangt de toestemming van de ex-partner, zodat u alsnog zorgeloos met uw kind op vakantie kan.

Kort geding paspoortzaken

Bij het verzoeken van vervangende toestemming, houdt de rechter rekening met het feit dat er vaak een snelle beslissing moet worden genomen. De snelle procedure, het kort geding, leent zich hier goed voor. Rond de vakantieperiodes is het echter erg druk bij de rechtbanken, reden waarom de rechtbank Rotterdam twee speciale dagen voor deze ´paspoortzaken´ heeft gereserveerd, namelijk op 16 juli en 6 augustus 2019.

Bent u met de moeder of vader van uw kind(eren) in overleg over toestemming voor een vakantie en komt u er niet uit? Of wil de andere ouder het paspoort of ID-kaart niet afgeven voor de vakantie? Neem dan gerust contact op met ons kantoor via tel. 01 83 – 35 67 52 of via info@puttersadvocatuur.nl om te onderzoeken hoe een oplossing kan worden bereikt.

Mocht het tot een procedure komen, dan is het van belang dat u zo spoedig mogelijk contact met ons opneemt, zodat wij tijdig de nodige voorbereidingen kunnen treffen.

Wilt u meer weten over ouderlijk gezag? Lees dan de blog : ‘Ouderlijk gezag, hoe werkt dat eigenlijk?’