Alimentatie met 1,5% omhoog

9 november 2017

Alle alimentatiebedragen dienen op grond van de wet ieder jaar te worden geïndexeerd. Dit geldt dus voor zowel kinder- als partneralimentatie. Hierbij maakt het niet uit of u deze bedragen samen hebt afgesproken of dat de rechter deze heeft bepaald.

Indien u alimentatie betaalt, moet u dus vanaf 1 januari 2018 meer gaan betalen. Het alimentatiebedrag wordt met 1,5% verhoogd. Indien u alimentatie ontvangt, krijgt u vanaf 1 januari 2018 dus een hoger alimentatiebedrag.

Het percentage waarmee het bedrag verhoogd moet worden wordt ieder jaar vastgesteld en bekend gemaakt door het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Klik op deze link voor de officiële bekendmaking.

De indexering gaat niet automatisch. Je krijgt er ook geen bericht van. Het is dus als alimentatiebetaler belangrijk om dit zelf goed in de gaten te houden. Doe je dit niet, dan kan de ex uiteindelijk de indexering tot vijf jaar terug gaan vorderen en dat kan om behoorlijke bedragen gaan. Ook als je eigen loon niet omhoog is gegaan blijft de indexering wettelijk verplicht.

Let op: Er kan sprake zijn van een uitzondering als de wettelijke indexering schriftelijk is uitgesloten in een overeenkomst, convenant en/of ouderschapsplan.